Informatie over de lontwol

Het materiaal dat je gebruikt is lontwol. Dit zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is het is wol welke ook geschikt is voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel. De wolvezels die wij gebruiken voor het armbreien zijn veelal van het merino schaap. De vezels zijn ongeverfd, en puur natuur. Bij antraciet gemeleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoorwol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. Wil je een witte wol, dan kun je kijken in de categorie van de Nieuw-Zeelandse roomwitte lontwol. Deze is prachtig van kleur. Deze wol is ook iets duurder omdat het a) geverfd is en b) een lagere micron heeft. Onderaan deze pagina leggen we meer uit over micron.

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de geselecteerde wol hierboven speciaal voor arm en XXL breien (dus meest geschikt ) is er ook de standaard lontwol van 21-22 micron. Bovendien is er dan nog de extra fijne lontwol van 19,5 micron. Alledrie de soorten lontwol zijn geschikt voor het armbreien. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol. Hoe grover de wol, des te voordeliger. Hoe fijner de wol, des te zachter en dus ook duurder.

Diervriendelijkheid van de wol

Een vraag die vaak gesteld wordt is hoe het staat en gaat met het welzijn van de dieren. Uiteraard bestaat mijn assortiment wol altijd uit natuurlijke materialen. Voor deze lontwol is de herkomst veelal merinoschapen. Uit Nieuw-Zeeland of dichterbij, Zuid-Duits of zelfs Nederlands. De wol komt van de vacht, niet van de huid van de schapen. De schapen geven dus alleen hun vacht, en niet hun leven. Een andere vraag die vaak die vaak gesteld wordt gaat over de term: mulesing. Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het is een pijnlijke behandeling voor schapen waarbij de huid rond het achterwerk van het schaap wordt weggesneden, vaak zonder verdoving. Het is ter voorkoming van de dodelijke infectie door vliegen (myiasis). In de warmere gebieden zijn schapen vaak gevoelig voor deze infecties. Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Zuid-Amerika, waar veel van onze gebruikte wol vandaan komt, is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat de Zuid-Amerikaanse merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden. Dit geldt ook voor de ongeverfde merino uit Nieuw-Zeeland en Europa. Aangezien ik samenwerk met Meervilt in Haarlem en daar al mijn wol inkoop, ben ik zeker van het feit dat het wolkeurmerk goed is, en de wol die ik inkoop en gebruik voor zowel mijn materieschilderlessen als ook de workshops worden grotendeels wordt weg gehaald bij familiebedrijven, vaak al met bestaansrecht over de 100 jaar, waar wol wordt bewerkt en geverfd conform (strenge!) Europese standaarden.

De geur van de lontwol

Wol is een natuurproduct en de wol kan een geur hebben. Soms is deze sterker dan de andere keer. Wol wordt gewassen en gekaard, en daarna komt het pas in de winkel. Afhankelijk van de snelheid tussen het wassen, kaarden en levering, én de tijd die wol bij ons in de opslag staat, wordt de geur eigenlijk bepaald. Hoe langer de tijd ertussen, des te minder wordt de geur. Niet iedereen is even gevoelig voor de geur. De één heeft drie katten en ruikt dit niet, de ander ruikt één kat al op het tuinpad. Dat is heel persoonlijk. Daarnaast geldt ook dat wanneer de ruimte kleiner is (bijvoorbeeld een slaapkamer) de geur sterker overkomt dan in een grote ruimte (woonkamer). Heb je de wol ontvangen en vind je de geur onaangenaam, dan kunnen de volgende tips jou helpen:

- Laat de wol een paar dagen buiten luchten

- Stop de wol in een vuilniszak met een geurtje, bijvoorbeeld de Lavendel vuilniszakken van de Action. Knoop de zak stevig dicht en laat een paar dagen staan.

- Spuit de wol in met een geurspray zoals Febreze

- Heb geduld : -)

Heb je toch nog vragen over de wol of de geur, mail gerust! De geur geldt overigens met name voor de natuurlijke, ongeverfde wol (ivory, antraciet, lichtgrijs). De geverfde wol hebben door een verf procedé niet tot nauwelijks geur.